ΣΑΒΒΑΤΟ.......


Νταραβέρι» και αργός θάνατος για χρήστες που στεγνώνουν από στέρηση, επαγγελματίες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να «στεγνώνουν» από πελάτες, αλλά και για κατοίκους που βιώνουν την καθημερινή υποβάθμιση της γειτονιάς τους και την κατρακύλα της αξίας των ακινήτων τους.

Ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, έφερε το θέμα στη Βουλή.

«Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα. Κάθε τρεις και λίγο έχουμε σοβαρές συμπλοκές μεταξύ των χρηστών, κλοπές και μυστηριώδεις εμφανίσεις ύποπτων προσώπων σε εισόδους πολυκατοικιών και σε πόρτες διαμερισμάτων και επιχειρήσεων.

Ανθρωποκυνηγητό
Συχνά-πυκνά οι έμποροι κυνηγούν τους χρήστες που τους χρωστούν χρήματα. Αυτοί τρέχουν να κρυφτούν με τις σύριγγες στο μπράτσο και γεμίζει ο τόπος αίματα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ιδιοκτήτης παρακείμενου ναυτιλιακού πρακτορείου, κ. Ευάγγελος Μακρυγιάννης.

Εδώ και αρκετά χρόνια η παρουσία του κέντρου απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στην καρδιά του πολεοδομικού ιστού του «λιμανιού» συνεχίζει την καριέρα της ως «παρακαταθήκης» προβλημάτων. Εδώ χτυπούσε κάποτε ο παλμός της «σκοτεινής» Τρούμπας, που σταμάτησε επί των σκοτεινότερων ημερών της δημαρχίας Σκυλίτση.

Οι «περιθωριακές» ημέρες του παρελθόντος μοιάζουν, ωστόσο, με παιδική χαρά σε σύγκριση με το κολαστήριο και την εγκληματικότητα της σύγχρονης πραγματικότητας.

«Αγαπώ αυτή την περιοχή. Εδώ μεγαλώσαμε. Ημασταν πιτσιρικάδες με κοντά παντελονάκια και κυκλοφορούσαμε όλες τις ώρες χωρίς άγχος ή φόβο. Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με σήμερα. Οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά προς το χειρότερο», θυμάται ο 60χρονος κ. Μακρυγιάννης.

Πάγιο είναι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για άμεση μεταφορά της μονάδας, όπως συνέβη στην περίπτωση της μονάδας του αθηναϊκού κέντρου που μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος «Σωτηρία».

Κάτοικοι αλλά και χρήστες επικαλούνται την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που διασφαλίζουν τη στέγαση παρόμοιων μονάδων σε προστατευμένους χώρους που αποθαρρύνουν τη δράση των εμπόρων.

Στην περίπτωση του Πειραιά, ο έτσι κι αλλιώς ευάλωτος χρήστης είναι περίπου αδύνατον να «αγιάσει». Η γύρω αγορά είναι διαρκώς γεμάτη με ηρωίνη, χάπια ή υποκατάστατα. Η προσφορά ακολουθεί τη ζήτηση.

Παρασκευή μεσημέρι γίνεται το «έλα να δεις». Η μονάδα χορηγεί στους «δικαιούχους» τη βουπρενορφίνη του Σαββατοκύριακου, που μοσχοπουλιέται στη συνέχεια στο αυτοσχέδιο χρηματιστήριο της πρέζας, το οποίο στηρίζουν οι εκατοντάδες εξαρτημένοι.

«Εχουμε προβεί σε δεκάδες έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον δήμο, τη νομαρχία, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, τα μαγαζιά μένουν ξενοίκιαστα και η περιοχή υποβαθμίζεται με γοργούς βαθμούς», υπογραμμίζει η φαρμακοποιός κ. Αρτεμις Ηλιοπούλου, το φαρμακείο της οποίας ίδρυσε ο πατέρας της σε διπλανή οδό, πίσω στο 1922.

Πριν από έναν χρόνο στη γωνία 2ας Μεραρχίας και Φίλωνος σκότωσαν εν ψυχρώ έναν χρήστη.

Τι λένε οι χρήστες
Οι έμποροι δεν μας αφήνουν σε χλωρό κλαρί

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι χρήστες; Ο 40χρονος Γ.Μ. και η σύζυγός του είναι χρόνιοι χρήστες και γονείς τριών παιδιών. Εχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βουπρενορφίνης, αλλά δυστυχώς παραμένουν πολυτοξικομανείς.

Ο Γ.Μ. είναι κατηγορηματικός: «τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ πρέπει να μεταφερθούν σε πιο απόμακρα μέρη, μακριά από πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία κ.λπ. Οι χρήστες δεν πρέπει να μπλέκουν με τους πολίτες.

Μπορεί οι τελευταίοι να δείχνουν κατανόηση, αλλά όπως και να το κάνουμε η συγκατοίκηση δεν βγαίνει». Ο 30χρονος και πολυτοξικομανής Ν.Μ. παρακολουθεί «στεγνό» πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι «καθαρός».

«Ο αδελφός μου χάθηκε από υπερβολική δόση στην Κουμουνδούρου. Ηταν μόλις 22 ετών. Περιμένω και εγώ τη σειρά μου...», τονίζει απελπισμένος. «Εχω ηπατίτιδα Γ και είμαι ο αριθμός 9645 στη λίστα αναμονής. Οκτώ χρόνια χρήστης, ζω με τη μάνα μου και τον επίσης χρήστη μεγάλο αδελφό μου. Ζήτησα να με βοηθήσουν να μπω συντομότερα στο πρόγραμμα.

Μου είπαν ξερά ότι κάτι μπορεί να γίνει με δύο χιλιάρικα. Στο μεταξύ, οι έμποροι δεν μας αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Πόσο να αντέξεις;», διερωτάται στο χείλος της απόγνωσης ο εξαιρετικά συγκροτημένος Α.Μ.

Στο ίδιο πνεύμα και τα λόγια της Κατερινας. «Στην Ελλάδα ο χρήστης δεν έχει καμία τύχη. Ποιον εξυπηρετούν άραγε οι λίστες αναμονής;

Καταγγελίες
Ανεπαρκές το κτίριο, απούσα η αστυνομία

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτηση προς την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Καρύδης, τoνίζοντας:

«Από το 2001 λειτουργεί στο οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Πειραιά μονάδα του ΟΚΑΝΑ, την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες εξαρτημένα άτομα. Η χωροθέτησή της, ωστόσο, σε παλιά, παντελώς ακατάλληλη πολυκατοικία δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες των θεραπευομένων, ούτε στις ομαλές συνθήκες λειτουργίας της πόλης. Ο δήμαρχος Π. Φασούλας, ο νομάρχης Γ. Μίχας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι πρόεδροι της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της πόλης έχουν επισημάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες».

Η ερώτηση
Και ρωτά την υπουργό «εάν εξετάζει την άμεση μετεγκατάσταση της μονάδας σε κατάλληλο νοσοκομειακό χώρο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και τον ανάλογο χειρισμό της μεταφοράς της μονάδας του κέντρου της Αθήνας σε κατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία»».

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Καρύδης ξεκαθαρίζει: «Για τη λειτουργία και την προσφορά του ΟΚΑΝΑ δεν υφίσταται θέμα. Ωστόσο, οι βασικές ελλείψεις σε υποδομές δεν διευκολύνουν το έργο του. Από 250 άτομα που ήταν η αρχική πρόβλεψη για τη δυναμικότητα του κέντρου έχουμε φτάσει σε διπλάσιο αριθμό, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα δέχεται χρήστες από πολύ απομακρυσμένες περιοχές».

«Η μονάδα βρίσκεται δίπλα σε δικαστήρια, δικηγορικά γραφεία και το ίδιο το αστυνομικό τμήμα που δεν βοηθά την κατάσταση. Ζητάμε να δρομολογηθούν, επιτέλους, οι διαδικασίες για το όφελος τόσο των χρηστών όσο και της τοπικής κοινωνίας», εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Στέλιος Μανουσάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΚΑΝΑ, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥΣ

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤA BLOG ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΚΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΕΖΑΚΙΑ Η ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΩ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ..