ΣΟΥ ΤΟΧΑ ΠΕΙ.............


Κοινό διάβημα από την ΕΕ κατά του Ιράν ζητά η Γαλλία
Το Παρίσι ζητεί από τα 27 μέλη της ΕΕ κοινό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τεχεράνη για τη θανατική καταδίκη της Μοχαμανί-Αστιανί και προειδοποιεί για κυρώσεις.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν σε κοινό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τεχεράνη για μην εκτελεστεί η Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, ενώ προειδοποιεί για την επιβολή κυρώσεων.

«Μια κοινή επιστολή όλων των κρατών μελών της ΕΕ προς τις ιρανικές αρχές, κρίνεται αναγκαία, είμαι πεπεισμένος γι αυτό, αν θέλουμε να σωθεί αυτή τη νέα γυναίκα», γράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ σε επιστολή του προς την 'Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν 'Αστον.

Στην επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη ο Κουσνέρ, ζητεί να εξεταστούν μέτρα προκειμένου το Ιράν να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να δεσμευτεί η ΕΕ σε νέες πρωτοβουλίες για να υπενθυμίσει στις ιρανικές αρχές, όπως και για το θέμα των πυρηνικών, ότι η στάση τους της απομόνωσης έχει ένα κόστος, από το οποίο μπορούν απαλλαχθούν μόλις επιλέξουν μια συμπεριφορά πιο υπεύθυνη και πιο συνεπή ως προς τις διεθνείς τους δεσμεύσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε.

«Προτείνω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει τις εργασίες του εξετάζοντας τα θέματα αυτά για να λάβει νέα μέτρα εναντίον όσων στο Ιράν οργάνωσαν το καθεστώς καταπίεσης», πρόσθεσε.

Ο Κουσνέρ προτείνει συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, για μια «από κοινού συζήτηση» σχετικά με τη δράση της ΕΕ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

«Άρχισαν εργασίες προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίως με πρωτοβουλία των πρεσβευτών της ΕΕ στο Ιράν. Αναμένεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο, στη βάση των προτάσεων αρκετών κρατών μελών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Ολλανδία», διευκρίνισε.

Η περίπτωση της Αστιανί, της 43χρονης γυναίκας που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού το 2006 για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της κατά την Τεχεράνη, έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη κινητοποίηση στις χώρες της Δύσης.

Στην επιστολή του ο Κουσνέρ αναφέρει ότι «δυστυχώς η περίπτωση της Αστιανί δεν είναι μεμονωμένη. Τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, ορισμένοι εκτελέστηκαν --πλήρωσαν ακριβά την άσκηση των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους: να διαδηλώσουν, να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν».

Ο γάλλος υπουργός σημειώνει επίσης ότι διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες εγκατέλειψαν το Ιράν, αρκετοί για την Ευρώπη «και αναμένουν από αυτήν μια αντίδραση πολύ πιο δυναμική ενάντια στα δεινά που υπέστησαν οι ίδιοι, μερικές φορές οι οικογένειές τους που παραμένουν στο Ιράν, και συνεχίζουν να υφίστανται».ΚΑΠΩΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ.ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΝΑ ΑΝΕΡΑΙΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΝΑΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ.ΕΠΙΣΕΙΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΑΤΟΥΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ.ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΕΥΡΕΙ ΛΕΕΙ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ.