ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΟΛΑ....


Κύτταρα ηλικιωμένων μετατρέπονται σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα

Το τέλος της γήρανσης

Λονδίνο - Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να μεταμορφώσουν κύτταρα ηλικιωμένων ασθενών (έως και 100 ετών) σε βλαστικά κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Genes and Development.

Αν το επιστημονικό αυτό επίτευγμα μπορέσει να βοηθήσει στην δημιουργία υγιών ιστών με απώτερο στόχο τη μεταμόσχευσή του σε ηλικιωμένους ασθενείς, τότε σίγουρα ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την θεραπεία των γηρατειών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ζαν-Μαρκ Λεμετρ από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα της κυτταρικής αναγέννησης ...η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για τον αναπρογραμματισμό τους.»

Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να εξελίσσονται σε οποιοδήποτε τύπο ιστού και οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την αντικατάσταση νοσούντων οργάνων και την ανάπτυξη εργαστηριακών μοσχευμάτων.

Πάντως η χρήση τους στην ιατρική είναι θέμα αντιπαράθεσης καθώς προϋποθέτει την παρέμβαση σε ανθρώπινα έμβρυα, σε πολύ πρώιμο στάδιο της δημιουργίας του.

Εναλλακτικά επί του παρόντος οι επιστήμονες λαμβάνουν φυσιολογικά κύτταρα ενηλίκων και τα μετατρέπουν σε iPS(induced pluripotent stem cells), τα οποία είναι σχεδόν όμοια με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Ωστόσο, η τεχνική αυτή έχει προκαλέσει επιστημονική διχογνωμία, καθώς αρκετοί ερευνητές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της όταν πρόκειται για ηλικιωμένους ασθενείς, ο οργανισμός των οποίων παρουσιάζει σημαντική κυτταρική φθορά.

Με την προσθήκη δύο νέων συστατικών, των παραγόντων μεταγραφής NANOG και LIN28, στην διαδικασία αναγέννησης των ενηλίκων βλαστοκυττάρων, οι Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να «επαναπρογραμματίσουν» πολλούς από τους βασικούς δείκτες της γήρανσης στα κύτταρα.

Ο Μικ Μπάτια διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και τα Βλαστικά Κύτταρα του Πανεπιστημίου ΜακΜαστερ του Καναδά σχολιάζει ότι «υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ηλικιακά ένας άνθρωπος, τόσο δυσκολότερο είναι να παράξει iPS, αλλά όπως προκύπτει από την παρούσα μελέτη, το εμπόδιο πια έχει υπερπηδηθεί».

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.