Τέτοιο είναι το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών από τους Αλβανούς στην Βρετανία ώστε, σύμφωνα με την Sun, μία στρατιωτική έκθεση στη Βρετανία αποκάλυψε ότι οι 4 στους 10 μετανάστες που έχουν διασχίσει παράνομα τα στενά της Μάγχης με βάρκα προέρχονται από την Αλβανία με πολλούς από αυτούς στην συνέχεια να γίνονται “εργαζόμενοι” του καρτέλ των ναρκωτικών.
Η βρετανική εφημερίδα έκανε ρεπορτάζ στην Αλβανία, προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους για το μεταναστευτικό κύμα.
Αρχηγοί της αστυνομίας στα Τίρανα ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν το κάνουν για οικονομικούς λόγους, ενώ οι άρχοντες του εγκλήματος να επιστρέφουν στην Αλβανία με πολυτελή αυτοκίνητα.
O διευθυντής της αστυνομίας μετανάστευσης, Saimir Boshnjaku, δήλωσε: «Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν επειδή παγιδεύονται σε βεντέτες ή έχουν τσακωθεί με εγκληματικές συμμορίες και φοβούνται για τη ζωή τους. Αλλά οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες.
Στη συνέχεια ο υψηλόβαθμος αστυνομικός αναφέρει: «Οι άνθρωποι που βγάζουν χρήματα από τα ναρκωτικά επιστρέφουν εδώ οδηγώντας Maserati και Mercedes και αγοράζουν μια μεγάλη βίλα στο χωριό. Οι νέοι το βλέπουν αυτό και τους κάνει να θέλουν να κάνουν το ίδιο».
Ο πρέσβης της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Qirjako Qirko, εκτιμά ότι υπάρχουν 150.000 συμπατριώτες του στη Βρετανία, τη στιγμή που το 2019 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολόγιζε περίπου 47.000 Αλβανούς στη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κόστος της λαθραίας μεταφοράς στη Βρετανία μπορεί να φτάσει τις 30.000 λίρες.
Οι συμμορίες των ναρκωτικών και τα αφεντικά του εγκλήματος
Οι νεαροί Αλβανοί που κάνουν το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καταλήξουν στα «νύχια» συμμοριών που στη συνέχεια τους αναγκάζουν να παραδώσουν κοκαΐνη ή να εργαστούν σε εργοστάσια κάνναβης σε σπίτια σε βρετανικές πόλεις.
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι έχει δημιουργηθεί ένας τοξικός κύκλος όπου οι φτωχότεροι άνθρωποι παρασύρονται σε παρανομίες, ενώ τα αφεντικά του εγκλήματος αποκομίζουν πρωτόγνωρα κέρδη.
Μερικοί καταλήγουν ακόμη και σε βρετανικές φυλακές και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απελάσεις πρόκειται να διπλασιαστούν φέτος καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να καταστείλουν την έξοδο.
Ο Saimir Boshnjaku είπε: «Ξέρω ότι η παράνομη μετανάστευση ανησυχεί και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το σταματήσουμε.
Όταν ένας Αλβανός υπήκοος απελαύνεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τον ανακρίνουμε και ελέγχουμε αν καταζητούνται για οποιαδήποτε κατηγορία. Αν είναι, τους στέλνουμε φυλακή».