Κύμινο ένα ξεχασμένο μπαχαρικό πού σώζη.

Πώς θα βάλεις το κύμινο στην καθημερινή διατροφή σου για να απολαύσεις τα διατροφικά οφέλη του.



Το κύμινο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο και σου κάνει καλό με πολλούς τρόπους.

Τα μυρωδικά και τα βότανα είναι γνωστά για τις τονωτικές τους ιδιότητες, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο που έχουν αγαπήσει οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο: το κύμινο.

Αυτός ο αποξηραμένος σπόρος από το φυτό Cuminum cyminum -μέλος της οικογένειας του μαϊντανού- χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου, όπως της Ινδίας και του Μεξικού.

Στα σανσκριτικά, λέγεται «jira» που σημαίνει «αυτό που βοηθάει την πέψη».

Χάρη σε αυτή του την ιδιότητα, πολλοί λαοί προσθέτουν κύμινο στα αφεψήματα και είναι δημοφιλές στη αγιουρβεδική ιατρική με τη μορφή πάστας ή χαπιού που συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Η έρευνα με το κύμινο

Παρότι υπάρχουν χιλιόχρονες αποδείξεις πως το κύμινο βοηθάει την πέψη, σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το μπαχαρικό αυτό σε βοηθάει και να χάσεις βάρος.

Για τη διεξαγωγή ενός πειράματος, παχύσαρκες γυναίκες που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έπαιρνε 3 γρ. κύμινο τη μέρα μέσα σε ένα γιαούρτι και η άλλη σκέτο το γιαούρτι. Καμία ομάδα δεν γνώριζε για το κύμινο, όλες όμως οι γυναίκες μίλησαν με διαιτολόγο και μείωσαν κατά 500 θερμίδες την καθημερινή τους θερμιδική πρόσληψη.

Το αποτέλεσμα: Εκείνες που έτρωγαν το κύμινο δεν έχασαν μόνο 1,300 γρ. παραπάνω από εκείνες που έτρωγαν σκέτο γιαούρτι, αλλά μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα της κακής τους χοληστερόλης, κατά μέσο όρο κατά 24,48 mg/dL.

Κύμινο: τα oφέλη

Το κύμινο είναι επίσης ωφέλιμο για το μυαλό σου, καθώς ορισμένα συστατικά που περιέχει εμποδίζουν τις αλλαγές που προκαλεί το άγχος στον εγκέφαλο. Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν 100 ή 200 ή 300 mg κύμινο ανά κιλό σωματικού βάρους, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις.

Όσο περισσότερο κύμινο είχαν καταναλώσει, τόσο λιγότερο στρεσαρισμένοι ένιωθαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Στα πιο γενικά οφέλη του κύμινου συμπεριλαμβάνεται η υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, 2,8mg ανά 2 κ.γ., που αντιστοιχεί στο 16% της ημερήσιας σου ανάγκης από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Περιέχει επίσης 7% της συνιστώμενης κατανάλωσης μαγγανίου, ενός σημαντικού μετάλλου για την υγεία και την ανάπλαση των οστών σου.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κύμινο στην κουζίνα

Ρεβύθια σαλάτα με κύμινο

Στράγγισε και ξέπλυνε μια κονσέρβα βρασμένα ρεβύθια (400 γρ.). Ανακάτεψέ τα με 1 κ.γ. κύμινο, το χυμό ενός λάιμ, 2 πολύ ψιλοκομμένες ντομάτες, μια χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή σέλερι, θαλασσινό αλάτι και χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σέρβιρε μαζί με τόνο, με χαλούμι ή με χοιρινό.

Αρωματικά ψητά καρότα

Ανακάτεψε 150 γρ. baby καρότα, ή μεγάλα καρότα κομμένα ζουλιέν, με 1 κ.σ. λάδι από ξηρούς καρπούς, 1 κ.γ. σπόρους κύμινο, 1 πολύ ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, 1/2 κ.γ. θυμάρι και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Αράδιασε τα καρότα σε μια λαμαρίνα φούρνου και ψήσε τα στους 200°C για 10-15 λεπτά. Σέρβιρε μαζί με ψητό κοτόπουλο ή ψητό λευκό ψάρι.

Extra: Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κύμινο σε όλα τα φαγητά με κιμά (κεφτέδες, σουτζουκάκια, μπιφτεκάκια, κεμπάμπ). Οι Σμυρνιές και γενικά όλη η πολίτικη κουζίνα, αγαπά το κύμινο και όχι τυχαία. Τα βαριά πολίτικα φαγητά θα ήταν εξαιτερικά δύσπεπτα αν δεν υπήρχε το κύμινο!